De komst van elektrische eenwielers is dé nieuwe ontwikkeling op het gebied van revolutionair verplaatsen. Misschien dat je het je nu nog niet kunt voorstellen, maar over een aantal jaar zul je ze niet meer uit het straatbeeld kunnen wegdenken. Dit artikel zal duidelijk uitleggen wat een elektrische eenwieler precies is en wat je er allemaal mee kunt. Overigens verkopen wij op dit moment nog geen elektrische eenwielers, maar wellicht dat we dit in de nabije toekomst gaan doen.

Elektrische eenwielers en monowheel: onduidelijkheid over de naam

Wat betreft de naam bestaat er nogal wat onduidelijkheid, want elektrische eenwielers gaan rond onder een heel aantal namen. Zo staat hij onder andere bekend als monowheel, zelfbalancerende eenwieler, airwheel en solowheel. Nou is het grappige dat waarschijnlijk de meest voorkomende naam, monowheel, helemaal niet klopt. Een monowheel is namelijk een groot wiel waar je inzit in plaats van op (staat). Van 1860 tot 1930 werd dit ingezet als een serieus vervoersmiddel. Tegenwoordig zie je ze eigenlijk alleen nog maar in het circus voorbijkomen. Hieronder zie je een plaatje van één van de eerste ontwerpen van de monowheel.

Oorspronkelijke Monowheel

Aan het einde van de 19e eeuw werd de monowheel nog aangedreven met pedalen waar je je voeten op moest zetten. Een andere optie was dat je hendels had zodat je het wiel met je handen in beweging kon krijgen. In de loop van de twintigste eeuw werd de monowheel gemotoriseerd. Zoals al eerder vermeld is zie je ze niet meer zo vaak langskomen, mede doordat de nadruk in transport erg op de auto is komen te liggen en natuurlijk door de komst van Hoverboards enz. Je zou kunnen zeggen dat de (oorspronkelijke) monowheel een voorloper is van de elektrische eenwielers. Op een bepaalde manier is het misschien zelfs een voorloper van de Hoverboard. Hieronder is een filmpje te zien van een gemotoriseerde monowheel uit 1935.

Hoe werkt een elektrische eenwieler?

Nu we ons geschiedenislesje voor vandaag weer gehad hebben, is het tijd om erachter te komen wat een elektrische eenwieler nou precies is en hoe die werkt. Wat geen verrassing zal zijn is dat een elektrische eenwieler één wiel heeft. Naast dit wiel zitten twee platformpjes, links en rechts. Deze zijn bedoeld voor je voeten. De werking lijkt verder erg op de werking van de Hoverboard: door naar voren te leunen rijd je naar voren en door naar achteren te leunen rijd je naar achteren. Omdat er maar één wiel is, heb je flink wat behendigheid nodig om hierop te rijden zonder op je plaat te gaan. Zeker als je nog nooit op een ‘gewone’ eenwieler (met een zadel en trappers) hebt gezeten, kan het flink wat tijd vergen om je comfortabel te voelen op een elektrische eenwieler.

Gelukkig staat de techniek van tegenwoordig graag voor je klaar om je een handje te helpen. Met behulp van gyroscoop sensoren blijf je perfect in evenwicht en blijft de eenwieler je dus altijd een stapje voor. Hij weet altijd precies wanneer en waarheen jij je evenwicht verplaatst. Nou moet hier wel bij gezegd worden dat als je teveel naar voren of achter leunt je natuurlijk gewoon alsnog om zult vallen. Zoals hierboven al vermeld is zal het even tijd kosten om soepel rond te kunnen rijden op de elektrische eenwieler. De meeste mensen zullen het dan ook makkelijker vinden om te leren rondrijden op een Hoverboard.

Hoverboards versus elektrische eenwielers

Mocht je nu opzoek zijn naar een leuke gadget en je denkt erover na om een Hoverboard of elektrische eenwieler te kopen, dan is het wel zo fijn om de verschillen op een rijtje te hebben. Het is namelijk begrijpelijk dat je niet allebei gaat kopen, al levert dit natuurlijk wel dubbel zoveel plezier op.

Over het algemeen gaat de elektrische eenwieler net een tikkeltje harder dan de Hoverboard. Wanneer snelheid voor jou een belangrijke rol speelt, dan is het belangrijk om hierop te letten. Verder zit er meestal ook een klein verschil in bereik op een volle accu in het voordeel van de elektrische eenwieler. Aan de andere kant is de hellingshoek die de Hoverboard kan maken vaak groter dan die van de elektrische eenwieler. Hierdoor ben je net ietsjes wendbaarder op een Hoverboard. Ook is het makkelijker om te leren rijden op een Hoverboard, dan op z’n eenwielige broertje en is de Hoverboard meestal iets goedkoper.

Al deze aspecten zijn belangrijk om naar te kijken wanneer je de stap naar revolutionair verplaatsen wil maken. Leuk om te weten is dat wij ook een One Wheel Hoverboard aanbieden. Dit is eigenlijk een soort combinatie tussen de Hoverboard en de elektrische eenwieler. Kijk hier voor ons volledige aanbod.

Conclusie

Nu weet je alles wat er te weten valt over de elektrsche eenwieler. Laat ons in de reacties weten of je van plan bent er eentje aan te schaffen en of het je veel moeite kost(te) om erop te leren rijden. Wil je vrijblijvend advies? Neem dan even contact met ons op. Veel plezier met jouw stap naar het revolutionair verplaatsen!