“Is een Hoverboard verboden in Nederland?” is een veelgehoorde vraag. Het is tegenwoordig helemaal in om een Hoverboard te hebben. Bedrijven kopen ze vaak in grote aantallen voor hun werknemers, maar ook particuliere klanten zijn er dol op. Als je erover nadenkt er één aan te schaffen, is het natuurlijk wel zo fijn om te weten of een Hoverboard verboden is of niet. Het korte antwoord op deze vraag is: nee, het kopen, verkopen en gebruiken van een Hoverboard niet verboden (anders zou onze business niet zo goed lopen waarschijnlijk). “Hoverboard verboden” is dus een broodje aap. Wel stelt de overheid een aantal eisen aan het gebruik van een Hoverboard. Hieronder zal worden ingegaan op deze eisen en worden een aantal tips gegeven.

“Hoverboard verboden” is dus broodje aap

Zoals hierboven al vermeld is stelt de overheid een aantal regels aan het gebruik van een Hoverboard. Zo is het niet toegestaan om hem op de openbare weg te gebruiken. Onder de openbare weg vallen zowel de straat, het fietspad als de stoep. Officieel raden we dus af om de Hoverboard te gebruiken op de openbare weg, al moeten we daar wel bij vermelden dat er door agenten zeer weinig gecontroleerd wordt. Er zijn gevallen bekend waar iemand op een Hoverboard langs een agent reed en de agent niks deed. Wel riskeer je een boete (zie twee kopjes hieronder: Risico’s op de openbare weg).

In tegenstelling tot een Hoverboard mag een Segway wel de openbare weg op. Het verschil is dat de Segway een stuur heeft. Hierom heeft het een Europese typegoedkeuring gekregen, wat inhoudt dat het in de categorie “bijzondere bromfiets” valt. Nu was er in december in het nieuws dat er bij de overheid nog nooit een aanvraag is ingediend voor een typegoedkeuring voor een Hoverboard. Ondanks dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu in toen liet weten dat de kans op voorhand niet groot is dat er een typegoedkeuring verleend wordt aan de Hoverboard, ziet het er nu zeer positief uit, omdat er nu volgens de laatste berichtgeving aan wordt gewerkt om de regelgeving rondom de Hoverboard soepeler te maken (zie hier).

Waar gebruik je je Hoverboard dan wel?

De beste plekken om je Hoverboard te gebruiken zijn: in je huis (als dat mogelijk is) of tuin, op privéterrein (zoals een parkeerplaats), de camping, op een schoolplein of in een park. Deze laatste twee opties mag officieel niet, maar zoals eerder al vermeld controleert de politie erg weinig. Wanneer je op een privé parkeerplaats gaat rijden, zorg dan wel dat je eerst toestemming hebt van de eigenaar van de parkeerplaats. Ga je de openbare weg op? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de risico’s hiervan.

Risico’s op de openbare weg

Er zijn een aantal risico’s verbonden aan het gebruik van je Hoverboard op de openbare weg. Allereerst is er natuurlijk het risico dat je wordt aangehouden door de politie. De boete die je dan wordt opgelegd is €180,-. Voor dit bedrag kun je ook een paar leuke accessoires kopen… Verder is er (in het ergste geval) het risico dat je Hoverboard in beslag genomen wordt. Iets anders om even stil bij te staan, is dat als er een ongeluk gebeurd waar jij bij betrokken bent, het risico bestaat dat je aansprakelijk wordt gesteld voor alle kosten. Dit, omdat jij officieel in overtreding was met je Hoverboard. Wees dus extra voorzichtig als je de openbare weg opgaat! Nogmaals willen we hier vermelden dat als je gewoon netjes omgaat met het verkeer om je heen, de kans zeer klein is dat de politie streng optreedt.

Hoverboard verboden in andere landen?

Terwijl er in Nederland al een tijdje gediscussieerd wordt over de Hoverboard, heeft ons buurland België (nog) geen regelgeving over het gebruik hiervan. Woon je dus dicht bij de grens met België? Hier kun je je Hoverboard naar hartenlust gebruiken. Onze buren in het westen, het Verenigd Koninkrijk, hebben wel een regelgeving over Hoverboards. Ook hier is het niet toegestaan om hem te gebruiken op de openbare weg. In New York State geldt dezelfde wetgeving, al is daar wel de discussie gaande om elke gemeente zelf te laten bepalen of ze de Hoverboard toestaan op de openbare weg of niet. Er is dus een zeer levende discussie rondom de Hoverboard.

Conclusie

In Nederland is de Hoverboard niet toegestaan op de openbare weg (straat, fietspad en stoep). Wel zijn er genoeg andere plekken waar je je Hoverboard mag gebruiken (zie het tweede kopje van deze pagina). Officieel mag je dus niet de weg op met je Hoverboard, al controleert de politie niet streng. Daarbij is de overheid bezig om de regelgeving soepeler te maken.

Wat vind jij? Vind je dat de Hoverboard toegestaan moet worden op de openbare weg? Laat het hieronder in de reacties weten!